Készülj fel testben és lélekben a hideg, nyirkos hónapokra! Töltsd fel vitaminraktáraidat, védd az egészségedet átfogó szemlélettel a megfázás, a vírusok és a fáradtság, rossz közérzet ellen. Ismerd meg az őszi immunerősítés, a fertőzésekkel szembeni támogatás ásványait. Szerezz inspirációt az idénygyümölcsök és -zöldségek fogyasztásához – ehhez kedvenc receptemet is megosztom veled. És szeretném felhívni a figyelmedet a gyógynövények, teák erejére is. Légy (egész-ség)tudatos ősszel is!
Viseld gyakrabban a vitaminok, tápanyagok felszívódását segítő és az általános immunerősítő kristályaidat!
A kőgyógyászat szerint a tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok felszívódását segíti a karneol, a gránát és a szárdónix. Vashiány esetén a hematit és a tigrisvas; magnéziumhiány esetén a magnezit ajánlható. A kalcium felszívódását a márvány és a kalcit támogathatja.
Az őszi immunerősítés számos ásvánnyal támogatható. A galériában a teljesség igénye nélkül 23-at mutatok:
Szervezeted fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét a faachát, a mohaachát, a riolit, az ónix és az óceánjáspis fokozhatja.
Meglévő fertőzés esetén a heliotróp, a smaragd, a krizokolla és a rubin segítheti a gyógyulást.
Őszi immunerősítés szezonális gyümölcsökkel és zöldségekkel
Őszi szuperfoodok
Az ősz több szuperélelmiszerrel is megörvendeztet. Ezek dúskálnak hasznos tápanyagokban, így kiemelkedően egészségvédő, betegségmegelőző hatással bírnak.
Ősszel van friss cékla, fokhagyma, mandula. A cékla nem feltétlenül a legkedveltebb ízű növény, de annyiféleképpen elkészíthető, hogy csupán akarni kell, és megtalálhatod azokat az ételeket, amikben ízleni fog. Ha kedveled a humuszt, tegyél bele céklát, mert nagyszerű színe lesz, viszont az ízén nem változtat jelentősen.
Ezenkívül a más gyökérzöldségekkel készült krémlevesben is csudajó. Ismerten a vér barátja, a daganatos betegségek ellensége, közérzet-javító, méregtelenítő, vitmain-, ásványi anyag- és rostdús zöldség.
Mind a humuszba, mind a krémlevesbe jó adag fokhagymát tehetsz, ami baktérium-, vírus- és gombaellenes, antioxidáns hatású, immunerősítő és vértisztító fűszernövény.
Táplálékod legyen az orvosságod, orvosság legyen a táplálékod
– mondta Hippokratész, és valóban: tányérodon az egészséged. A “hivatalos” szuperélelmiszereken kívül számtalan egészséges finomság terem a szezonban a gyömbértől a brokkolin vagy a sütőtökön át a kelbimbóig. Tudom, hogy ezek kevésbé vonzóak, mint a dinnye- meg az eperszezon, de most erre van szüksége testnek-léleknek. Mutatom az aktuális kedvenceimet.
Vegán almás sütemény recept
Hozzávalók a tésztaréteghez:
- 2 ek. földimogyoró
- 50 g zabpehely
- 1 ek. kesudióvaj
- 1 ek. juharszirup
- 1 ek. kókuszolaj
Hozzávalók a pudingos réteghez:
- 0,5 csomag zabpudingpor
- 1,5 ek. kókuszcukor
- 2,5 dl szójatej
Hozzávalók a krémhez:
- 4 alma meghámozva, lereszelve
- 1 tk. kókuszcukor
- 1 tk. étkezési keményítő
- 1 kk. fahéj
- fél citrom lereszelt héja
- 1 tk. citromlé
- + a réteg tetejére 1 ek. zabpehely
Elkészítés:
Tedd késes aprítóba az alsó réteg hozzávalóit, néhány pillanat alatt morzsássá-ragacsossá válik. Ekkor vedd ki, sütőpapírral bélelt, 18 cm-es kapcsos tortaformába vizes kézzel nyomkodd bele. Ne ijedj meg, kevésnek tűnhet a tészta, de szépen el lehet oszlatni.
Az almás réteg hozzávalóit a zabpehely kivételével főzd puhára. Ha érett, lédús az alma, akkor elég a gyümölcs saját leve, nem kell hozzá vizet tenni. Kicsit tedd félre hűlni, hogy ne legyen tűzforró, majd simítsd rá a magvas-zabos rétegre. Szórd meg a zabpehellyel.
A pudingport a cukorral és a szójatejjel főzd fel, és öntsd rá a süteményre. Várd meg, míg szobahőmérsékletűre hűl, majd mehet a hűtőbe. 1-2 óra után már lekapcsolható a tortakeret és óvatosan szeletelhető a desszert. Egy kis durvára vágott kesudióval díszítve, de anélkül is tálalhatod.
A nátha elleni védekezésben a magas C-vitamintartalmú padlizsán igen ízletes segítő. Kedvencem a padlizsánkrémet is megelőzve a padlizsán steak, Steiner Kristóf receptje.
És persze az őszi gyümölcssalátákban szőlőt, körtét, almát, dióféléket nassolni szintén nem nagy áldozat. 😉 Próbáld ki puffasztott quionával és kakaóbab törettel megszórva, mert velük még élvezetesebbé és táplálóbbá válik a gyümölcs-mennyország.
Gyógynövények az őszi immunerősítésben
Szerintem egész évben érdemes a szintén superfoodként ismert zöld teát fogyasztani, de ilyenkor még kifejezetten jól is esik. C-, B2-, E-vitamin és folsav-tartalma is figyelemre méltó. Immunerősítő, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő. Megfázás esetén szintén hasznos. Nálam a zöld tea állandó bögre-vendég (e bejegyzés készítése közben is épp kortyolgatom).
Kifejezetten a hideg hónapokra tekintettel szereztem be a diófalevél teát, ami főzetként alkalmazandó elsősorban, de fürdővizet is lehet készíteni vele. Vírus-, baktérium- és gombaölő hatású valamint gyulladáscsökkentő.
Ezenkívül a kakukkfű tea is ajánlott. Ez a növény természetes antioxidáns, immunerősítő. A már kialakult felső légúti betegségek, torokfájással, köhögéssel kísért nyavalyák esetén ugyancsak kiegészítő kezelésként jó a főzete, a légutak felszabadulását ülőfürdőként is segíti.
Vétek lenne nem megemlíteni még az a C-vitaminban gazdag csipkebogyó teát valamint a D-vitamin pótlását.
Személy szerint ezeket választom (természetesen nem mindent egyszerre) az őszi immunerősítés érdekében.
Felhasznált irodalom
Michael Gienger: A kristálygyógyászat tankönyve
Dr. Csomai Zita: Gyógyító kristályok
Mindent a táplálkozásról - Izgalmasan és látványosan (Libri Kiadó)
Az ásványok gyógyító hatásai ezoterikus hagyományokon, tapasztalatokon és hiten alapulnak.
Egyetlen esetben sem helyettesíthetik a tudomány kínálta gyógymódokat.
Tekintsünk rájuk kiegészítő terápiaként.